Draga Bunica... Ce Este un MVP?

Bazat pe o poveste reala

Scumpa mea bunica se pregateste sa isi faca iesirea - dupa o cursa de aproape un secol pe Planeta Pamant.
Sunt cu ea acum ca sa o pun la curent, pentru ultima data, in legatura cu cele doua aspecte din viata mea ce au interesat-o mereu: viata profesionala (squidnewbee in departamentul MVP la superbii Squid40) si viata sentimentala (awww - vreo nunta la orizont?). Cea din urma curiozitate se lamureste rapid (nu┬á­čÖâ); cand vine vorba de noul meu job, insa...┬á

Cum vom face┬ápentru a-i explica iubitei mele bunici ce-i ala un MVP (=Minimum Viable Product)?┬áPana la urma, vorbim despre un inger scump ce a avut mereu dificultati in a intelege concepte noi, stii tu, precum ideea de ripped jeans, ori 'Internetul', sau... cardurile┬á­čĄ»┬áHai sa incercam totusi!

LA INCEPUT A FOST MVP-UL

Asadar, draga bunica, vrei sa stii ce-i ala un MVP? Ca sa intelegi mai bine cu ce ma ocup? Perfect, afla atunci ca un MVP este, zic eu, forma de baza a ceva. A ceva? Da, a ceva, a oricarui lucru!
Mai tii minte cum a fost la inceputul casniciei tale? Stiu, s-a intamplat acum mult timp, insa incearca sa iti aduci aminte. Nu prea stiai, la inceput, ce minunatii vor urma - tati, fratele lui, casa de vara. In ziua in care ai spus 'Da' ai riscat pe un produs (casnicia) ce se afla inca in forma de baza, la faza de MVP, in alte cuvinte. Ca sa ajungi pana si la varianta de MVP, ai avut nevoie de mult ajutor, nu-i asa? Sfaturi de la mama ta, sustinerea fratilor tai. Ei bine, cam asta facem si noi la Squid40, ajutam clienti digitali sa construiasca prima varianta a ceva ce chiar va deveni mare!
APOI A URMAT TRACTIUNEA
Vrei sa stii de ce sunt importante aceste MVP-uri, draga bunica. Te inteleg. Uneori, este mai tentant sa te arunci direct in miezul problemei; sa ai incredere ca lucrurile se vor alinia. Hai sa iti spun atunci despre trei avantaje ce vin la pachet cu un MVP:

­čśů┬áEVITI DEZAMAGIREA┬á­čśů┬á
Cateodata, prima idee aduce putin a diamant neslefuit. Trecand, mai intai, prin etapa unui MVP, rafinam si perfectam produsul catre variantele viitoare - mai profi si mai aliniate cu ceea ce isi doresc oamenii (evitand astfel eventuale dezamagiri);

­čĺŞ NU PIERZI┬áBANI┬á­čĺŞ┬á┬á
Atunci cand intelegem - din prima, foarte bine - ce isi doresc cu adevarat oamenii de la produsul nostru, putem sa ne concentram pe ceea ce conteaza cu adevarat, si sa lasam non-esentialul de-o parte pentru moment. Asta inseamna ca nu irosim resurse pretioase, precum timpul sau banii. Iar MVP-ul (varianta de baza despre care iti povesteam, iti mai aduci aminte, asa-i?) precis cu asta ne ajuta;

­čÜÇ┬áCRESTI┬á­čÜÇ
Cu un MVP simplu, dar puternic, ai mari sanse sa ajungi foarte departe. Este baza ideala ce poate catapulta produsul intr-o perioada de crestere fenomenala; tot ce se invata si se descopera prin MVP ridica proiectul spre noi cote ale succesului!
!HOP SI SUCCESUL
Hai sa te intreb si eu ceva, draga bunica. Ce-i ala succes pentru tine? Ce-ai facut cu iubirea si talentele tale? Cat de mult a fost folosita intelepciunea ta in beneficiul celor din jur? Cat de mult ai putut sa fii prezenta pentru cei de langa tine?

Profund! Si foarte asemenator cu parcursul unei idei - de cand ia prima data viata ca un produs a.k.a. MVP - si pana cand ajunge sa fi deservit nevoile multor utilizatori, oferindu-le si momente de bucurie ori satisfactie.

Ce viata frumoasa!
IN SCURT, DESPRE MVP:
Forma de baza a unui produs; 
Ce poate fi oferita primilor utilizatori;
Desigur ca deja functioneaza;
Si da, ofera niste valoare, ceva beneficii.
Pa pa, mic squid pitic, ne vedem data viitoare!
Back to Top